Kamer: opheldering over invloed bank op wet

De Tweede Kamer eist opheldering over de invloed van banken op wetgeving. Politici maken wetten, niet bankiers, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer woensdag.

Ook de andere regeringspartij, de VVD, heeft vragen. Oppositiepartijen als SP en GroenLinks reageerden feller. Zij uitten zware kritiek op de gang van zaken.

De politici reageerden op een bericht in NRC. De krant meldde dat ING vorig jaar belangrijke onderdelen heeft geschreven van een wet. Die wet geeft Nederlandse banken een belastingvoordeel van 350 miljoen euro per jaar op een nieuw type obligatie (schuldbewijs bij lening). Mogelijk gaat het hier om staatssteun, die niet als zodanig is gemeld aan de Europese Commissie in Brussel.

Omgekeerde wereld

SP-leider Emile Roemer noemt het ,,de omgekeerde wereld” dat banken meeschrijven aan financiële wetten. De bankensector schrijft (minister van Financiën) Dijsselbloem de wet voor, aldus Roemer op Twitter. De partij sluit een motie van wantrouwen niet uit.

GroenLinks-parlementariër Rik Grashoff is verbijsterd. Hij spreekt over het jongste signaal dat de overheid actief en ,,buitengewoon creatief” meewerkt aan belastingontwijking. ,,Het lijkt erop dat Dijsselbloem samenwerkt met de ING om de Europese Commissie om de tuin de leiden.”

04-11-2015

Door: ANP/Demet TV