Categories Nieuws Artikelen

‘Ouders, praat met kind over drugsgebruik’

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over het drugsgebruik onder jongeren. Hij wil dat ouders vaker met hun kinderen praten over de risico’s van drugs, want nu lijkt dat onderwerp taboe.

,,Ik hoor van professionals en jongeren dat ouders vaak helemaal niet weten dat hun kind drugs gebruikt. Daar moet echt verandering in komen want drugs zijn bloedlink’’, aldus de bewindsman. ,,Vragen als: ‘Gebruik je? Weet je wat je gebruikt? Ken je de risico’s”, moeten volgens hem worden gesteld.

Om ouders op weg te helpen bij de gesprekken worden op een speciale website tips gegeven en op ouderavonden moet drugsgebruik worden aangekaart, meldt Van Rijn in zijn visie op drugspreventie die hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Grote risico’s

Van Rijn wil ook dat jongeren het idee loslaten dat het normaal is om drugs te gebruiken tijdens het uitgaan. ,,Ze lopen daarmee grote risico’s. Ook zogenoemde uitgaansdrugs kunnen levensgevaarlijk zijn, zeker in de sterke dosering die nu vaak voorkomt. We gaan jongeren beter informeren en ouders helpen om met hun kinderen hierover het gesprek aan te gaan. Uitgaan en drugs moet geen normale combinatie zijn.’’

Behalve ouders en scholen moeten ook feestorganisatoren, clubeigenaren en gemeenten een steentje hieraan bijdragen. Van Rijn gaat met burgemeesters praten over manieren om feesten en evenementen drugsvrij te maken. En wijzen op evenementen waar al wordt gecontroleerd op gebruik van en handel in drugs.

04-11-2015

Door: ANP