‘Meer tijd voor gesprek patiënt en arts’

Er moet meer ruimte komen voor de wat langere gesprekken tussen arts en patiënt, vóór wordt overgegaan tot behandeling of operatie. Die gesprekken zouden vergoed moeten worden door de zorgverzekeraars. De regeringspartijen PvdA en VVD zullen dat woensdag bepleiten in het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

In het huidige systeem krijgen ziekenhuizen behandelingen en operaties vergoed van de zorgverzekeraar, maar een langer gesprek niet. Het korte gesprek wordt vergoed, maar duurt dat langer dan komt er niet extra geld. Het ziekenhuis draagt die kosten dan in feite zelf.

De coalitie wil dat dus op initiatief van de PvdA veranderen. ,,We moeten ons niet langer laten gijzelen door het systeem dat ‘zo snel mogelijk opereren’ stimuleert, maar de patiënt en de arts zelf weer leidend te laten zijn bij de vraag welke zorg het beste past”, aldus Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA).

04-11-2015

Door: ANP/Demet TV