‘Nederland Europees kampioen winkeldiefstal’

Winkelcriminaliteit en administratieve fouten kostten Nederlandse winkeliers vorig jaar een kleine 1,4 miljard euro. Volgens onderzoek in opdracht van beveiligingsbedrijf Checkpoint Systems scoort ons land daarmee het slechtst van heel Europa.

De Nederlandse retail zag omgerekend 1,5 procent van de totale omzet door diefstal in rook opgaan. Ter vergelijking: in buurlanden België en Duitsland bedroeg het omzetverlies 1,2 en 1,1 procent. Finland is nummer twee op de lijst met zestien Europese landen, met 1,4 procent.

Dat er hier zoveel geld verloren gaat, komt vooral door traditionele winkeldiefstal. Stelend personeel, leveranciersfraude en administratieve fouten komen hier juist weinig voor. Dieven hebben het vooral gemunt op producten die ze eenvoudig kunnen verstoppen en die ook weer makkelijk te verkopen zijn, bijvoorbeeld accessoires voor de smartphone, lingerie, sterke drank en scheermesjes.

04-11-2015

Door: ANP/Demet TV