Extra Nederlanders voor EU-grensbewaking

Nederland heeft de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex 35 extra mensen aangeboden. Dat heeft een woordvoerster van verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff woensdag laten weten. Het gaat om vijftien mensen van marechaussee en zeehavenpolitie en verder twintig tolken.

Nederland had dit jaar al 120 mensen ter beschikking gesteld aan het Europees agentschap voor de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese lidstaten. De marechaussee zette ook een kustwachtvliegtuig in bij Italië en een motorboot bij Griekenland. De versterking van de Europese buitengrenzen heeft nu de grootste prioriteit, aldus het ministerie.

,,De landen aan de buitengrenzen van de EU zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de bewaking van hun eigen buitengrenzen. Nederland biedt deze landen hulp, maar deze landen moeten ook zelf de handen uit de mouwen steken om te voorkomen dat mensen ongeregistreerd de EU inreizen.’

05-11-2015

Door: ANP/Demet TV