Brussel hoopt op groei door vluchtelingen

De grote toestroom van vluchtelingen naar Europa kan een impuls voor de economie betekenen. Deze groep is geschikt om werk te gaan doen waar niet zoveel scholing voor nodig is of waar de gewone beroepsbevolking zijn neus voor ophaalt. Dat stelt de Europese Commissie donderdag in haar herfstraming.

De extra groei zou tegen 2020 0,2 of 0,3 procent van het bruto binnenlands product kunnen bedragen, aldus Brussel. De aanname is dat de Europese Unie dit jaar 1 miljoen migranten ontvangt, volgend jaar 1,5 miljoen en in 2017 0,5 miljoen.

De commissie houdt wel een slag om de arm, omdat er ,,aanzienlijke onzekerheid” is over de cijfers. Daarnaast is bijvoorbeeld van belang welke vaardigheden vluchtelingen hebben en hoe snel ze integreren en aan het werk gaan.

De economische groei in de eurolanden komt dit jaar gemiddeld uit op 1,6 procent, verwacht Brussel. Voor volgend jaar wordt een lichte toename voorspeld tot 1,8 procent, en in 2017 zou het 1,9 procent worden.

05-11-2015

Door: ANP/Demet TV