Rutte: toelatingseisen Turkije niet verzacht

De criteria voor Turkije om eventueel te kunnen toetreden tot de Europese Unie, worden niet versoepeld. Dat zegt premier Mark Rutte donderdagavond aan de Tweede Kamer. De Kamer is daar bang voor, nu de onderhandelingen over het lidmaatschap worden hervat, omdat de EU met Turkije gaat samenwerken bij de aanpak van de vluchtelingencrisis.

,,De toelatingseisen en -voorwaarden worden op geen enkele manier verzacht of aangepast”, zei Rutte tijdens een debat over de vluchtelingenstromen vanuit vooral Syrië en Afrika. Wel wordt gesproken over het versnellen van het visumvrij reizen voor Turken.

Turkije is bereid om nog meer vluchtelingen op te vangen en krijgt daarvoor extra geld van Brussel. Hoeveel is nog niet bekend.

Volgende week is er een Europese top over migratie.

06-11-2015

Door: ANP/Demet TV