Categories Nieuws Artikelen

Henriquez dood door geweld agenten

De sporen op het lichaam van Mitch Henriquez wijzen erop dat hij is overleden door het geweld dat agenten tegen hem hebben gebruikt bij zijn arrestatie in Den Haag. Die conclusie staat in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Advocaat Gerald Roethof bevestigt berichtgeving daarover door RTL Nieuws.

In het rapport staat dat het geweld waarmee de hals van de 42-jarige Arubaan werd samengedrukt met een nekklem goed kan verklaren dat Henriquez zuurstoftekort opliep en uiteindelijk overleed. In het rapport staat ook dat Henriquez door agenten hard op zijn neus is geslagen. Ook dit kan tot ademhalingsmoeilijkheden en zijn dood hebben geleid.

Advocaat Roethof vertelde donderdag in het televisieprogramma Pauw al dat Henriquez ,,gigantisch” werd mishandeld. ,,Als je het leest: je schrikt ervan”, aldus Roethof.

Vijf agenten verdacht

Het rapport van de Rijksrecherche is eerder deze week overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Uit het onderzoek dat in eerste instantie werd gedaan werd al geconcludeerd dat Henriquez hoogstwaarschijnlijk stierf door zuurstofgebrek. Vijf agenten zijn verdachte in de zaak.

Henriquez werd gearresteerd bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag. Uit de verhoren van de Rijksrecherche komt naar voren dat hij zou hebben gezegd: ,,Ik heb een wapen bij me”, waarbij hij in zijn kruis greep.

Rellen

In het rapport van de Rijksrecherche staat dat Henriquez onder invloed van alcohol was.

De dood van de 42-jarige Arubaan was de aanleiding voor protesten die uitliepen op hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

06-11-2015

Door: ANP/Demet TV