‘VW gaat schade sjoemeldiesels vergoeden’

Volkswagen zal schadevergoedingen gaan uitkeren aan de Amerikaanse eigenaren van dieselauto’s waarop zogenoemde ‘sjoemelsoftware’ is geïnstalleerd. De Duitse autofabrikant komt volgens de New York Times maandag met een verklaring.

Volgens autowebsite The Truth About Cars kunnen de autobezitters een geldbedrag verwachten van maximaal 1.250 dollar (ongeveer 1.160 euro). Bezitters van dieselauto’s krijgen 500 dollar om vrij te besteden en 500 tot 750 dollar (465 tot 700 euro) om bij een Volkswagendealer uit te geven. De autofabrikant wilde deze bedragen tegenover de New York Times nog niet bevestigen. Het is niet bekend of de eigenaren een overeenkomst, waarin staat dat ze Volkswagen niet zullen aanklagen, moeten ondertekenen als ze de geldbedragen accepteren.

In september maakte VW bekend dat wereldwijd 11 miljoen auto’s zijn uitgerust met software om emissiewaarden te manipuleren. De voertuigen lijken daardoor milieuvriendelijker dan ze in werkelijkheid zijn.

07-11-2015 Door: ANP/Demet TV