EU gaat Schengensysteem evalueren

Het systeem van paspoortvrij reizen in de Schengenzone is aan een evaluatie toe. De EU-ministers verantwoordelijk voor migratie spraken maandag in Brussel af om hier eens goed over te gaan praten. Tijdens hun volgend geplande overleg in december staat het punt op de agenda.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie en Veiligheid) noemde na afloop van het overleg de huidige situatie ,,een niet meer werkbare afspraak”. Hij onderstreepte dat het niet de bedoeling is om ,,het verdrag te begraven en niets nieuws te doen”. Het uitgangspunt van Schengen -paspoortvrij reizen- moet overeind blijven, maar tegelijkertijd moet er een oplossing komen voor de huidige problemen.

Hij doelde daarmee op de grote aantallen vluchtelingen die naar Europa komen. Door die grote toestroom voerden enkele landen, waaronder Duitsland, weer tijdelijk grenscontroles in. Ook hieruit moeten lessen worden getrokken.

Nieuwe Schengensysteem

Hoe een nieuw Schengensysteem eruit moet komen te zien, daar werden maandag geen knopen over doorgehakt. Het is nu aan de Europese Commissie samen met de huidige voorzitter van de EU, Luxemburg, om de discussie voor december te gaan voorbereiden.

Nederland neemt op 1 januari het stokje over van Luxemburg.

Lees ook: Europees project kan stranden

10-11-2015 Foto|Door: ANP/Demet TV