Tot 14 jaar cel voor brandbom ‘Polenhuis’

Drie mannen zijn woensdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot gevangenisstraffen tot veertien jaar voor het gooien van een steen en een brandbom door het raam van een huis met Oost-Europese arbeiders in het Gelderse Velp. Twee bewoners zijn toen met vreselijke brandwonden afgevoerd. Een van hen verkeerde lang in kritieke toestand.

De mannen gooiden eerst een steen door een slaapkamerraam van het zogenoemde ‘Polenhuis’. Die kwam terecht op het bed van de slachtoffers. Daarna volgde de brandbom. De man en de vrouw uit Slowakije liepen tweede- en derdegraads brandwonden op over hun hele lichaam.

De rechtbank veroordeelde een van de verdachten tot een celstraf van veertien jaar. Hij zou de brandstichting hebben uitgelokt. Hij zou last hebben gehad van mensen die om zijn huis heen liepen en over de schutting keken. Hij dacht volgens het Openbaar Ministerie dat die mensen in het ‘Polenhuis’ woonden. Tegen de politie zou hij al eerder gezegd hebben dat hij het zelf wel zou opknappen als zij niets deden.

Berouw

Een van de mannen heeft bekend de steen te hebben gegooid. Hij moet twaalf jaar de cel in. De straf voor hem is iets lager onder meer omdat hij volgens de rechtbank berouw heeft getoond. Ook is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

De derde man, die de brandbom heeft gegooid, kreeg veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij is al eerder veroordeeld nadat hij iemand gedood had.

Schadevergoeding

De mannen wisten volgens de rechtbank dat er veel mensen in het pand verbleven.

De drie moeten ook een schadevergoeding betalen aan de twee slachtoffers. De man krijgt bijna 400.000 euro en de vrouw ruim 225.000 euro.

11-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV