VVD: meer marechaussees aan grenzen EU

De VVD wil dat er meer marechaussees worden ingezet voor Frontex, de Europese grensbewakingsorganisatie. Dat zei Fred Teeven woensdag tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Defensie.

Wel moet Frontex echt aan grensbewaking gaan doen, zei het liberale Kamerlid. Het is naar zijn oordeel op dit moment meer een ,,shuttleservice” voor vluchtelingen.

Vorige week heeft het kabinet 35 man extra aangeboden aan Frontex. Het gaat om vijftien mensen van de marechaussee en zeehavenpolitie en verder twintig tolken. Ons land had dit jaar al 120 mensen ter beschikking gesteld aan de Europese grensbewakingsorganisatie.

Ook pleitte Teeven opnieuw voor de inzet van de marine tegen mensensmokkelaars op de Middellandse Zee. Om dit mogelijk te maken, kan volgens Teeven de antipiraterijmissie bij Somalië snel worden afgebouwd. Coalitiepartner PvdA voelt hier weinig voor.

11-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV