Meer mensen hebben last van werkstress

Vorig jaar had nog één op de acht mensen in Nederland last van werkstress, nu is dat één op de zeven. Dat blijkt uit cijfers van Onderzoeksinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek, die maandag worden gepubliceerd. Met ruim één miljoen werknemers die aangeven met werkstress te maken te hebben, blijft dat beroepsziekte nummer één in Nederland.

Van maandag 16 tot en met donderdag 19 november houdt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de tweede keer de Week van de Werkstress. Dit keer is er vooral aandacht voor jongeren. Die groep loopt het grootste risico op een burn-out, stellen het ministerie en de onderzoekers.

Minister Lodewijk Asscher lanceerde de werkstresscampagne in mei 2014. Een van de aanleidingen was dat het vaak nog taboe is om over het onderwerp te praten. Het ministerie controleert sindsdien extra op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer.

Reorganisaties

De aantrekkende economie is vermoedelijk een van de oorzaken van de toename van de werkstress. ,,Veel bedrijven hebben reorganisaties achter de rug. Het werk neemt in veel gevallen nu weer toe, en dat komt allemaal terecht bij de mensen die over zijn gebleven bij die bedrijven”, legt Seth van den Bossche, onderzoeker van TNO, uit. ,,En werknemers hebben in de tijd van recessie lang doorgewerkt, ook als ze al klachten hadden. Dat komt nu tot uiting.” De campagne van het ministerie kan ook een rol hebben gespeeld. Dat kan volgens de onderzoekers sommige mensen er eerder toe hebben aangezet hun klachten te melden.

Tijdens de Week van de Werkstress rijdt vakbond FNV met een zogenoemde ‘werkdrukbus’ door het land langs een tiental bedrijven, waaronder Tata Steel en diverse vestigingen van openbaar vervoersbedrijf Connexxion. ,,Bij de overheid worden nog steeds veel mensen wegbezuinigd. Ook de toename van onzeker werk speelt een rol. Dat zorgt voor stress bij de flexkrachten die steeds maar moeten afwachten of ze morgen nog een baan hebben, maar ook bij het zittende personeel dat aldoor nieuwe mensen moet inwerken”, reageert Coen van der Veer, in het FNV-bestuur verantwoordelijk voor Werk en Gezondheid, op de nieuwe cijfers.

11-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV