Coalitie zoekt deal belasting met D66 en CDA

De regeringscoalitie van VVD en PvdA zoekt een akkoord met oppositiepartijen CDA en D66 over het Belastingplan dat zorgt voor een lastenverlichting van 5 miljard euro voor werkende Nederlanders. Er is woensdagochtend contact geweest met deze twee partijen, meldden ingewijden rond het Binnenhof.

Ook is er deze dag overleg geweest over deze zaak tussen de top van de coalitiepartijen en het kabinet. Bij het overleg waren premier Mark Rutte, minister Jeroen Dijsselbloem en zijn staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (Financiën) en de fractieleiders van VVD en PvdA, Halbe Zijlstra en Diederik Samsom.

Als er geen afspraken met de oppositie kunnen worden gemaakt dan neigt het kabinet ernaar om het Belastingplan ongewijzigd naar de Eerste Kamer te sturen. Kabinet en coalitiepartijen denken niet dat de forse lastenverlichting voor de burgers uiteindelijk zal worden weggestemd.

Eerste Kamer

Het kabinet probeerde met het CDA, de ChristenUnie en de SGP tot een akkoord te komen. Maar de eisen die de kleine christelijke partijen stelden om het Belastingplan te steunen, gaan het kabinet te ver. Dat is de reden dat er weer wordt gezocht naar een overeenkomst met het D66 en het CDA.

Tegelijk probeert het kabinet de kleine christelijke partijen wel aan tafel te houden, maar is de focus intussen wel verlegd naar D66. De ChristenUnie en SGP willen fors meer geld voor gezinnen waar één ouder een inkomen verdient. De kloof hierover met de coalitie is te groot.

Het kabinet heeft de hulp nodig van de oppositie omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Ze bezetten daar 21 van de 75 zetels. Met het CDA en D66 zou er een meerderheid voor het Belastingplan zijn van 43 zetels.

11-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV