Advies: wacht met vervangen winterbanden

Weeronline adviseert automobilisten hun winterbanden de komende tijd nog niet te vervangen. Nederland kan volgende week kou en natte sneeuw verwachten. Het weerbureau waarschuwt vrijdag alvast voor lokale gladheid.

Overdag ligt de temperatuur vanaf woensdag tussen de 5 en 9 graden en ’s nachts tussen de 0 en min 3. Vanaf dinsdagavond kan er natte sneeuw vallen, vooral langs de noordkust is de kans daarop aanwezig. Richting eerste paasdag, volgende week zondag, wordt het iets minder koud. Tijdens Pasen is de kans op natte sneeuw te verwaarlozen.

Laat de winterbanden dus nog even zitten, is het advies. “Nederlanders zijn niet meer gewend aan flinke kou na het mooie weer van de afgelopen tijd, maar de vorst van volgende week kan best eens doortrekken. Bovendien kent april soms een of twee sneeuwdagen”, licht de woordvoerder toe.

Het KNMI blikte vrijdag terug op de maand maart, die droog, zonnig en uitzonderlijk zacht was. Met een gemiddelde temperatuur van 8,3 graden was het de op twee na zachtste maart in ruim een eeuw. Vooral de laatste helft was warm: de zon scheen tussen 19 en 28 maart vrijwel onafgebroken. De warmste maart was die van 1991, met een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden.

30 maart 2012, 13:45 
©novum