Europa wil Turkije-fonds voor vluchtelingen

De Europese Commissie wil een vluchtelingenfonds voor Turkije oprichten met een totaalwaarde van 3 miljard euro. De Nederlandse bijdrage daarvoor zou dan uitkomen op 117 miljoen euro, zo blijkt uit documenten van Brussel.

De EU wil met Turkije een gezamenlijk plan van aanpak. Turkije moet in ruil voor onder meer geld de grenzen met Griekenland beter bewaken en de opvang van Syrische vluchtelingen verbeteren zodat ze de vlucht naar Europa niet meer maken. In ruil daarvoor wil Turkije ook visumvrij reizen voor Turkse staatsburgers.

Dit voorstel is donderdag besproken tijdens een ingelaste informeel overleg tussen de EU-regeringsleiders en -staatshoofden in de Maltese hoofdstad Valletta. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans was de afgelopen dagen in Turkije om over de migratieproblematiek te praten.

12-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV