Staatssecretaris Dekker, zeg hier eens wat van

PowNed tegen Kamerlid Selcuk Ozturk: “Jij komt uit het land (Turkije) waar corruptie is uitgevonden. Je achtergrond is toch Turks, dat weten we allemaal. Daar loop je altijd trots over te doen en nou mag ik het niet zeggen. Heel je aanhang haal je daar vandaan.”

Ozturk wordt geïnterviewd door Rutger Castricum van PowNed. En wel op een uiterst onaangename manier die wij gewend zijn van het televisieprogramma. De formule van het programma is simpel: maak iemand belachelijk en zend dat uit. Je krijgt ongetwijfeld veel kijkers. Maar een terechte vraag is of dit wel thuis hoort op de publieke omroep.

Hoe kan het dat een omroep dat met belastinggeld wordt gerund zo te werk kan gaan? Tegen politici, tegen mensen op straat, tegen politieagenten, tegen diplomaten en ga zo door.  PowNed deinst nergens voor terug.

Uitgerekend vandaag kwam naar buiten dat de Publieke Omroep geen toestemming van staatssecretaris Sander Dekker krijgt om FunX Turkpop uit te zenden. Een radioprogramma met voornamelijk Turks muziek. Zo’n radioprogramma werkt de ‘segregatie’ in de hand, aldus de staatssecretaris. En de kracht van de publieke omroep is juist dat het mensen moet ‘verbinden’, laat de staatssecretaris weten in de Telegraaf.

Als de staatssecretaris consequent en integer zou zijn, dan zou ook PowNed op zwart moeten. Want je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat PowNed juist voor tweedeling zorgt. Met name tussen moslims en niet-moslims. Of op zijn zachts gezegd, tussen allochtoon en autochtoon.  En dat zou niet alleen moeten gelden voor PowNed, maar voor alle omroepen die de kloof tussen groepen mensen vergroten.

Maar om ons onbekende redenen horen we staatssecretaris Dekker hier niet over. Wordt er dan toch met twee maten gemeten? Of slaagt PowNed er wel in om mensen te verbinden?

12-11-2015  

Demet TV

Kijk hier naar het sterke optreden van Ozturk.