Rutte ontkent opvoeren toneelstukje

VVD, CDA en PVV hebben deze week geen toneelstukje opgevoerd door de onderhandelingen in het Catshuis tijdelijk stil te leggen. Dat verklaarde premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldde woensdag dat de onderhandelingen door een ‘moeilijke fase’ gingen. Rutte besloot daarop op een terrasje wat te gaan drinken. Een dag later maakten de partijen bekend dat er voldoende vertrouwen bestond om door te praten.

Rutte sprak ‘oprecht’ tegen dat zij een toneelstukje hebben opgevoerd. “Mijn agenda viel leeg op woensdagmiddag. Ik zat met een paar collega’s op kantoor en het was prachtig weer. Ik dacht, even een uurtje naar buiten en dan naar de volgende afspraak”. Dat de onderhandelingen werden onderbroken, is ook ‘niet ongebruikelijk’, zei Rutte. “Dat is onvermijdelijk in zo’n proces. We gingen door een hele moeilijke fase.”

Dat dit door de RVD bekend werd gemaakt, is ook niet verwonderlijk. Volgens Rutte was buiten het Catshuis een ‘geruchtenmachine’ op gang gekomen dat het niet zo goed ging met de formatie. Als de onderhandelaars er dan ook nog vijf uur eerder mee stoppen dan gepland, dan is het logisch dat de RVD dat namens de drie partijen bekendmaakt, aldus de premier.

De mededeling leidde volgens Rutte tot een ‘publicitaire storm’. De mediastilte is weer hersteld, nadat de partijen donderdag besloten om verder te praten. De premier onthield zich dan ook verder van commentaar. Zo wilde hij niet reageren op de kritiek van oud-CDA-bewindslieden op vermeende bezuinigingen op ontwikkelingshulp.

De onderhandelingen worden vrijdagmiddag rond 16.00 uur weer voortgezet in de ambtswoning van de premier.

30 maart 2012, 15:05 
© novum