Inflatie in eurozone stijgt licht

De inflatie in de eurozone is in oktober licht gestegen, tot 0,1 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit een nieuwe schatting die Europees statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd.

Bij de eerste raming, eind vorige maand, werd nog gemeld dat het gemiddelde prijspeil voor consumenten in de eurozone in oktober was gestabiliseerd op het peil van een jaar eerder, na een afname met 0,1 procent in september. Bij nader inzien steeg het prijspeil vorige maand dus echter marginaal.

In negen eurolanden was het leven in oktober goedkoper dan een jaar eerder. De sterkste daling werd daarbij gemeten in Cyprus, waar de inflatie uitkwam op min 1,8 procent. In Nederland steeg het prijspeil volgens de Europese meetmethode met 0,4 procent. Malta kende met 1,6 procent de hoogste inflatie van alle eurolanden.

De inflatie in de eurolanden ligt ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van bijna 2 procent. Om de inflatie te stimuleren koopt de centrale bank sinds enkele maanden voor zo’n 60 miljard euro per maand aan leningen op bij financiële instellingen. Dit programma wordt volgende maand mogelijk uitgebreid, als uit nieuwe ramingen blijkt dat de inflatie nog langer bijzonder laag blijft dan eerder werd verwacht.

16-11-2015 Foto | Door: ANP/ Demet TV