Nederlandse mobieltje nu 4 maanden te gebruiken in Turkije

Turken in het buitenland kunnen met ingang van vandaag hun mobiele telefoon voor de duur van 120 dagen (4 maanden) in Turkije gebruiken. Alle benodigde technische en niet-technische wijzigingen daarvoor zijn vandaag doorgevoerd. Voorheen kon je je mobieltje nog maar 8 weken in Turkije gebruiken.

Als je met je Nederlandse mobieltje naar Turkije ging, werd deze na een periode van 8 weken afgesloten. Nog een jaar of twee geleden was die periode zelfs 2 weken.  Je Nederlandse sim-kaart uit je telefoon halen en een Turkse sim-kaart er in doen, kon dus voor maar een korte periode. Maar dat is veranderd en je kunt je Nederlandse mobieltje vanaf vandaag gedurende 4 maanden in Turkije gebruiken.

Verkiezingsbelofte

De wijziging heeft te maken met de verkiezingsbelofte van de regerende AK-partij van premier Davutoglu. Omdat veel Turken in zowel Nederland als andere Europese landen klaagden over de korte duur dat je je mobieltje in Turkije kon gebruiken, had de premier beloofd om deze periode te verlengen naar 4 maanden.

Voor de verkiezingen had de Turkse premier ook beloofd met een gezinskorting te komen voor vluchten met Turkish Airlines, wat sinds kort ook mogelijk is. Een andere verkiezingsbelofte was de mogelijkheid om je Nederlandse auto in Turkije te kunnen gebruiken voor de duur van 2 jaar (voorheen 6 maanden). Ook hiervoor is een wetswijziging doorgevoerd en is deze periode sinds kort verlengd naar 2 jaar.

Turkse dienstplicht

Een andere verkiezingsbelofte van de Turkse premier Davutoglu was om het afkoopbedrag van de Turkse dienstplicht te verlagen naar 1.000 euro. Op dit moment is dat bedrag nog 6.000 euro. Veel Turken in Nederland willen dat hoge bedrag niet betalen en hopen dat Turkije snel met een wetswijziging komt die het afkoopbedrag verlaagt.

LEES OOK: Man maakt foto van jongens die volgens hem “terroristje” spelen (VIDEO)

16-11-2015   Door: Demet TV