‘Voorlopig geen Nederlandse actie in Syrië’

De aanslagen in Parijs leiden er niet toe dat Nederlandse gevechtsvliegtuigen spoedig ingezet worden boven Syrië om daar Islamitische Staat (IS) te bombarderen. Vier Nederlandse F-16’s bestrijden de terreurgroep momenteel alleen in Irak.

,,Vier Nederlandse vliegtuigen die in hun eentje Raqqa (het bolwerk van IS in Syrië – red) aanvallen, dat heeft niet zoveel zin”, zegt VVD’er Han ten Broeke. Alleen de Amerikanen, Fransen en een enkel Arabisch land bombarderen IS in Syrië. Net als in Irak moet er volgens Ten Broeke ook een brede coalitie komen voor Syrië. ,,En dat is nog niet zo ver.”

Zijn collega Michiel Servaes (PvdA) ziet militair ingrijpen in Syrië er ook nog niet direct van komen. De internationale gemeenschap moet eerst een militaire en politieke strategie voor Syrië overeenkomen. Dat is volgens hem ,,essentieel” voor inzet boven Syrië.

16-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV