Turkije verkort wachttijden bij grenzen

De wachttijden bij de Turkse Kapikule zullen enorm worden verkort. Dat laten Turkse autoriteiten aan het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajans weten.

Vakantiegangers uit zowel Nederland als andere Europese landen die met hun auto naar Turkije gaan, kunnen soms wel uren wachten bij de Turkse grens. Met name in de maanden juli en augustus kunnen hier kilometers lange files ontstaan door mensen die massaal met hun auto het land binnen willen komen. Maar dat gaat nu veranderen, zo beloven Turkse autoriteiten.

Om de lange files te voorkomen is een nieuw computersysteem ingevoerd, dat gebruik maakt van de zelfde gegevens als die van het Turkse Ministerie van Handel.  Hierdoor is het niet meer nodig dat de auto’s die het land binnenkomen een barcode krijgen waarmee de gegevens van twee aparte douanemedewerkers worden verwerkt. Dit proces gaat vanaf nu geheel geautomatiseerd. Douanemedewerkers hoeven voortaan met hun tablet dat in verbinding staat met het systeem van het ministerie alleen het kenteken van de auto in te voeren.

Het is de bedoeling dat het nieuwe systeem naast Kapikule, binnenkort ook bij Ipsala wordt ingevoerd. Turkse autoriteiten hopen hiermee de lange wachttijden bij Turkse grenzen enorm te verkorten. Of dit veel gaat helpen is nog maar de vraag, want een groot deel van de files wordt veroorzaakt bij de Bulgaarse douane die grenst aan de Turkse Kapikule.

19-11-2015   Door: Demet TV