Wat heeft Europa Turkije te bieden zondag?

De onderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie worden zondag voortgezet. Dat zegt Europees president Donald Tusk op zijn twitterpagina.

“Ik roep op om de EU-top over Turkije te organiseren op zondag 29 november om 16 uur,” laat het Europees president weten. “Het doel is om onze gesprekken verder te hervatten en om de migratiestroom te stoppen,” aldus Tusk op Twitter.

Regeringsleiders van de EU-lidstaten zullen zondag met de Turkse president Erdogan en premier Davutoglu spreken over maatregelen om de vluchtelingencrisis te beheersen. Tusk heeft vanavond met de Turkse premier Davutoglu overeenstemming bereikt over de datum. Europa wil dat Turkije de opvang van Syrische vluchtelingen regelt en ervoor zorgt dat zij niet naar Europa afreizen. Europa heeft daarvoor eerder een toezegging gedaan om Turkije met 3 miljard euro financieel te helpen.

Toetreding en visumvrij reizen

Turkije vindt echter het aanbod van Europa magertjes. Eerder liet Turkije weten dat het land visumvrij reizen voor Turkse staatsburgers wilde. Ook wenst Turkije dat de besprekingen over toetreding tot de Europese Unie weer op gang komen.

Europa is in de wetenschap dat het moet buigen voor de wensen van Turkije omdat een ander oplossing voor het vluchtelingenproblematiek niet voor handen is. Eerder is een conceptakkoord bereikt over de opvang van Syrische vluchtelingen en visumvrij reizen voor Turkse staatsburgers.

23-11-2015 Door: Demet TV