OM: poststukken beter controleren op drugs

Het Openbaar Ministerie wil dat poststukken verstuurd vanuit ons land beter worden gecontroleerd op drugs en andere verboden goederen. Dat laat het OM dinsdag weten. Het moet helpen een halt toe te roepen aan de handel via anonieme, illegale marktplaatsen op internet.

Nederland blijkt een belangrijk land voor die schimmige illegale internethandel. Volgens het OM blijkt uit de administratie van de door de FBI ontmantelde illegale marktplaatsen Silk Road 1 en 2 dat tienduizenden orders werden geplaatst bij Nederlandse verkopers. Bij Silk Road 2 zouden Nederlandse verkopers zelfs een aandeel hebben gehad van meer dan 10 procent.

De omzet van de marktplaatsen zou gezamenlijk meer dan 32 miljoen euro zijn geweest. De bestellingen in Nederland waren vooral bestemd voor Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Australië.

Undercoveragenten

In Nederland konden vorig jaar vijf verdachten worden aangehouden die actief waren op de marktplaatsen. Undercoveragenten kochten vrij eenvoudig drugs en vuurwapens. Er werden zo’n 900 bitcoins in beslag genomen: digitale valuta ter waarde van ongeveer een half miljoen euro.

Het OM werkt met andere landen samen bij de bestrijding van de internetmarktplaatsen als Black Market Reloaded, Agora en Evolution. Maandag en dinsdag zijn vertegenwoordigers uit 25 EU-landen, de Verenigde Staten, Australië en Noorwegen in Noordwijk bijeen om te praten over de aanpak.

Volgens het OM moeten in ieder land de meest actieve verkopers worden aangepakt. De servers waarop de marktplaatsen draaien moeten in beslag worden genomen. Verder is samenwerking nodig tussen douane en postbedrijven om effectief te kunnen controleren.

24-11-2015  Door: ANP / Demet TV