Turkije roept NAVO bijeen om Russisch gevechtstoestel

Turkije neemt contact op met de NAVO en met de Verenigde Naties over het incident met de Russische straaljager. Vandaag wordt om 18 uur vergaderd. Dinsdag schoten volgens twee Turkse F-16’s een gevechtsvliegtuig van de Russische strijdkrachten neer. Het toestel heeft vanuit Syrië het luchtruim van Turkije geschonden. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft erover gesproken met de minister van Buitenlandse Zaken, Feridun Sinirioglu, meldden Turkse media.

 

De NAVO laat weten de situatie nauwgezet in de gaten te houden. “We staan in contact met de Turkse autoriteiten”, aldus een woordvoerder. 

 

De Russische autoriteiten bezweren in Moskou dat het vliegtuig de hele tijd boven Syrië vloog. Bovendien wordt volgens persbureau Interfax door bronnen bij het ministerie Defensie in Moskou gemeld dat het Russische vliegtuig vanaf de grond is neergehaald.

Met behulp van Russische gevechtshelikopters wordt naar de twee piloten van de neergehaalde Russische SU-24 gezocht, meldden Turkse media. Eén van de vliegers zou in handen zijn van een militie van Turkmeense Syriërs. Dat zijn tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad en van de jihadisten.

24-11-2015 Foto | Door: ANP / Demet TV