Varkenskoppen bij toekomstig azc Enschede

Bij het Esmarkerveld in Enschede, waar een asielzoekerscentrum is gepland, hebben onbekenden in de nacht van dinsdag op woensdag varkenskoppen achtergelaten. De politie heeft geen idee wie erachter zitten. Op foto’s in lokale media en op internet is te zien dat het gaat om twaalf gehalveerde koppen.

Op het terrein waar de varkensresten zijn gedeponeerd komt een azc voor zeshonderd asielzoekers. De halve koppen zijn op hekken geplaatst of op de grond gelegd. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er geen bedreigingen geuit, noch bij de politie, noch op sociale media.

De politie gaat uitzoeken wie de daders zijn en waar de koppen vandaan komen. ,,Het gaat hier om een milieudelict”, zei de woordvoerder.

Verrassing

,,De vondst van de koppen was voor ons een verrassing. Het is niet onze manier van actievoeren”, zegt Roy Bruinsma van AZC Alert Enschede woensdag. De actiegroep verzet zich tegen de komst van het azc. ,,We hebben geen begrip voor deze actie maar wel begrip voor boosheid en frustratie van de omwonenden. Maar een ding is zeker, wij zitten hier niet achter. We zijn een serieuze organisatie”, aldus Bruinsma.

Omwonenden van het Esmarkerveld hebben eerder tijdens informatieavonden hun ongenoegen kenbaar gemaakt over het azc. Ze zijn bang voor hun veiligheid. In september hakte de gemeenteraad van Enschede de knoop door over de opvang van maximaal zeshonderd asielzoekers voor een periode van tien jaar.

In opdracht van de gemeente Enschede zijn de koppen verwijderd.

25-11-2015   Door: ANP / Demet TV