Wachtlijsten bij voedselbanken

Voor de voedselbank zijn in sommige delen van het land wachtlijsten ontstaan doordat het aantal mensen dat zich bij Voedselbanken Nederland heeft aangemeld de laatste maanden ‘schrikbarend’ is toegenomen. In de eerste drie maanden van dit jaar meldden zich net zoveel mensen als in heel 2011.

Clara Sies van de stichting zei vrijdagochtend op Radio 1 dat tientallen mensen niet geholpen kunnen worden. In Rotterdam bijvoorbeeld neemt de voedselbank geen nieuwe klanten meer aan. In het eerste kwartaal kreeg die voedselbank er vijfhonderd klanten bij.

De stichting wijt de stijging aan de economische crisis. “Mensen hebben meer kosten, zoals een hogere energierekening, hogere ziektekostenpremies en hogere eigen bijdrages”, zegt Sies.

Tegelijk met de stijging van het aantal aanmeldingen, neemt de toevoer van voedsel juist af. Volgens Sies houden supermarkten minder voedsel over doordat ze scherper inkopen en minder grote voorraden hebben.

Nederland telt 137 voedselbanken. Ruim zestigduizend mensen maken er gebruik van.

06 april 2012, 08:35
©novum