Turkije te belangrijk voor economie Rusland

Turkije is erg belangrijk voor de economie van Rusland. Zo belangrijk zelfs dat Rusland voor een aantal producten zelfs afhankelijk is van Turkije. Dat laat het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajans vandaag weten.

Door de beperkingen die het westen heeft opgelegd aan Rusland heeft het land de afgelopen jaren moeilijke tijden meegemaakt. Het land kon daarom maar moeizaam inkomsten genereren. Juist daarom is Turkije erg belangrijk voor de economie van Rusland. Het land exporteert jaarlijks voor een bedrag van 25 miljard dollar aan Turkije. Dat zijn inkomsten voor Rusland die anders moeilijk te verdienen is.

De totale handelsvolume tussen beide landen was in 2010 nog 26,2 miljard dollar. Eind 2014 was dit bedrag zelfs opgelopen tot 31,2 miljard dollar.  

Turkije exporteert jaarlijks voor 157,6 miljard euro aan het buitenland. Maar 3,8 procent hiervan wordt geëxporteerd naar Rusland. In de eerste 10 maanden van januari bedroeg dat 2,7 miljard dollar.

Vanuit Turkije wordt met name textiel, fruit en groente geëxporteerd naar Rusland. Andersom zijn de inkomsten van Russische producten die het land naar Turkije exporteert erg belangrijk voor Rusland. Rusland genereert hiermee grote inkomsten dankzij Turkije.

27-11-2015  Door: Demet TV