350 miljoen voor opvang vluchtelingen

Het kabinet maakt nog voor dit jaar 350 miljoen euro vrij voor de opvang van vluchtelingen. Voor 2016 gaat het om een bedrag van 400 miljoen. Dat liet minister Dijsselbloem van Financiën vrijdag weten.

De bedragen worden deels opgebracht via het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Dat is gekoppeld aan de omvang van de Nederlandse economie. Doordat die groeit, is het ontwikkelingsbudget in euro’s ook hoger. Het overige geld komt van de nog niet uitgegeven budgetten van andere ministeries.

Behalve de bedragen voor de opvang van asielzoekers in het eerste jaar, kosten de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met provincies en gemeenten ook extra geld. Dat gaat om 187 miljoen euro. De financiële dekking daarvoor gaat Dijsselbloem in het voorjaar vinden.

Budget

De PvdA-minister had het budget voor de opvang van asielzoekers eerder dit jaar al verhoogd naar 835 miljoen euro. Maar ook dat blijkt dus ruim onvoldoende. Door de enorme instroom van vluchtelingen houdt het kabinet dit jaar en volgend jaar rekening met 58.000 nieuwe asielzoekers per jaar.

Het extra geld voor de opvang van asielzoekers is vrijdag verwerkt in de najaarsnota, de update van het lopende begrotingsjaar, die elk jaar voor 1 december naar de Tweede Kamer moet.

Begrotingstekort

Uit de nota blijkt verder dat het begrotingstekort dit jaar naar verwachting uitkomt op 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is ietsje hoger dan verwacht werd op Prinsjesdag. Dat komt vooral doordat er minder dan geraamd binnenkomt aan gasinkomsten.

De opbrengst van ruim 3,3 miljard euro van het eerste deel van de beursgang van ABN AMRO zorgt voor een lagere overheidsschuld. Die komt eind dit jaar waarschijnlijk uit op bijna 67 procent van de omvang van onze economie. Dat is lager dan waar op Prinsjesdag mee werd gerekend, maar nog wel altijd boven de Europese norm van 60 procent.

27-11-2015  Door: ANP / Demet TV