Categories Nieuws Artikelen

Rutte: afspraken met Turkije zijn dilemma

De Europese afspraken met Turkije over de indamming van de stroom vluchtelingen zijn een dilemma. Turkije is geen land dat in alle opzichten de waarden heeft ,,waar wij als Europa en Nederland aan hechten.” Dat zei premier en VVD-leider Mark Rutte zaterdag in Rotterdam aan de vooravond van een top in Brussel tussen de leiders van de Europese Unie en de Turken.

Rutte sprak op het halfjaarlijkse partijcongres van de liberalen. De EU heeft de hulp van Turkije nodig bij het beperken van de vluchtelingenstroom naar Europa. Aan de andere kant: ,,Als ik Turkije zeg, zeggen veel mensen dat Turkije wel een land is met heel andere opvattingen en waarden dan Nederland”, aldus Rutte. Zij vragen zich af of het nou wel zo fijn is om daar afspraken mee te maken.

Rutte benadrukte verder dat de afspraken met Turkije geld gaan kosten. Maar de VVD-leider wees erop dat de Turken zelf ook heel veel geld kwijt zijn aan de opvang van 2 miljoen vluchtelingen uit het buurland Syrië. ,,Ik begrijp dat ze tegen Europa zeggen: help maar mee, ook in financiële zin´´, zei de premier over het standpunt van Turkije.

Poreus

De VVD-leider hamerde ook op de noodzaak om de grens tussen Griekenland en Turkije beter te bewaken: ,,Die is nu zo poreus als wat.´´ Rutte herhaalde zijn aanbod aan de Grieken om hen te helpen bij de beveiliging van deze Europese buitengrens: ,,Ik ben daar zeer toe bereid.”

Rutte vindt de sluiting van de Europese buitengrenzen ook nodig om Oost-Europese landen over de streep te trekken bij de opvang van vluchtelingen. ,,Ze zeggen: misschien willen we wel meedoen. Maar het eerste dat je zult moeten doen om überhaupt die discussie te voeren is de sluiting van de buitengrenzen.”

28-11-2015  Door: ANP