Categories Nieuws Artikelen

Visumvrij reizen voor Turken vanaf oktober 2016

De Europese Unie en Turkije zijn tot een akkoord gekomen dat ervoor moet zorgen dat de illegale migratie naar Europa afneemt. Het migratiepact is de uitkomst van een overleg dat zondag in Brussel plaatsvond.

EU-president Donald Tusk maakte de uitkomsten zondag na afloop van het overleg bekend. Eerder op de dag waren de conceptconclusies van de top tussen de EU en Turkije naar buiten gebracht. Daarin waren de belangrijkste punten uit het akkoord al vastgelegd.

In ruil voor “in eerste instantie” drie miljard euro aan Europees geld, moet Turkije de opvang van Syrische vluchtelingen in kampen in Turkije verbeteren. Ook moet Turkije de grens naar Europa veel beter gaan bewaken. Zo moet worden voorkomen dat grote aantallen vluchtelingen de oversteek maken naar Europa, via Griekenland en de Balkanlanden.

Bovendien kunnen Turken vanaf volgend jaar oktober al visumvrij gaan reizen naar de EU, mits Turkije zich kan houden aan de eisen die worden gesteld aan paspoorten. 

Ook worden de toetredingsgesprekken van Turkije tot de EU worden versneld.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu sprak na de bijeenkomst over een “nieuw hoofdstuk in de relaties tussen Turkije en de EU”. Ook zij hei dat de EU en Turkije elkaar nodig hebben om een oplossing te vinden. “Wij betalen de prijs voor het falende beleid van de Verenigde Naties om een oplossing te vinden voor het Syrische conflict”, voegde hij daar aan toe.

Davutoglu wilde tegelijkertijd geen echte garanties over een afnamen van de stroom migranten naar Europa. Maar hij hij verzekerde dat Turkije alle gemaakte afspraken zal nakomen.

29-11-2015  Door: ANP / Demet TV