‘Asielstroom uit Turkije moet richting nul’

De stroom vluchtelingen die de oversteek wagen van Turkije naar Griekenland moet richting de nul. Pas dan wil de EU geld overmaken voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije.

Premier Mark Rutte zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar hij werd bevraagd over de EU-Turkijetop van afgelopen zondag. De EU is bereid in totaal 3 miljard euro te betalen voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Maar dat begint pas als de Turken er in slagen de vluchtelingenstroom naar Europa echt in te dammen.

Dat is volgens Rutte te controleren doordat elke dag is te zien hoeveel mensen vanuit Turkije op Griekse eilanden als Lesbos aankomen. Als dat stopt, gaat het geld in stapjes naar opvangprojecten. Het gaat in geen geval naar de Turkse regering.

Rutte zei dat aan de criteria voor onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU niet wordt getornd. Hij schat in dat het nog heel lang gaat duren voordat dat proces klaar is. ,,Ik moet nog zien of u en ik dat gaan meemaken, als het al zover komt.”

01-12-2015  Door: ANP / Demet TV