Deelraadslid doet aangifte tegen rector IUR

Het Rotterdamse gebiedscommissielid Latif Tali (PvdA) heeft aangifte gedaan tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) vanwege discriminatie en het zaaien van haat. Hij maakte dit dinsdag bekend in het NTR-programma 1 Op Straat op Radio 1.

Aanleiding is een tweet van de rector, Ahmet Akgündüz, over de zaterdag doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije. Daarin staat min of meer dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten heeft.

Onderwijsminister Jet Bussemaker sprak eerder dinsdag de hoop uit dat mensen aangifte doen tegen de rector vanwege diens omstreden uitspraken. Het liefst zou ze dat zelf doen maar dat kan niet, omdat ze zelf niet een benadeelde persoon is. In het vragenuurtje in de Tweede Kamer voelde de VVD haar aan de tand over de rector, die in het openbaar allerlei hatelijke dingen zegt over Koerden, joden en homoseksuelen.

Grote verantwoordelijkheid

Het lid van de gebiedscommissie van het Rotterdamse stadsdeel Overschie zegt dat ook organisaties die vallen onder de FedKom, de Federatie Koerden in Nederland, en andere individuele personen aangifte hebben gedaan. Tali is zelf ook aan de FedKom verbonden.

Bussemaker vindt het optreden van de rector in strijd met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.

Wet

De minister heeft hem en het bestuur van de IUR hier meermaals op aangesproken maar de rector gaat gewoon door. Het vertrouwen in hem is ze kwijt. Ook het bestuur laat het volgens haar afweten. En omdat de kwaliteit op de school goed is, kan de overheid ook de accreditatie niet intrekken, zei Bussemaker.

Bussemaker werkt aan een wet waarmee ze bestuurlijk kan ingrijpen in situaties als deze. Een grote Kamermeerderheid dringt daar eveneens op aan. Bussemaker zal de wet nog dit jaar indienen en hoopt dat de Kamer die snel behandelt.

02-12-2015  Door: ANP / Demet TV