‘Nederlandse wapenexport neemt sterk toe’

De Nederlandse wapenexport heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt. Er werd voor ruim 2 miljard euro aan straaljageronderdelen, patrouilleschepen, radarapparatuur en ander materieel uitgevoerd.

Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2013 en 43 procent meer dan het vorige record uit 2009, blijkt uit onderzoek van de stichting Stop Wapenhandel. Dat het bedrag zo hoog is, komt vooral door een exportvergunning voor JSF-onderdelen naar Italië, Turkije en de VS van 700 miljoen euro.

Verreweg de meeste wapens gingen naar landen die lid zijn van de NAVO. Toch ging ook bijna een vijfde van de export naar landen in het door chaos en geweld geteisterde Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De wapenexport betrof niet alleen materieel van eigen makelij. Er was ook doorvoer, bijvoorbeeld van delen van raketten uit Frankrijk naar Bahrein. Nederland verkocht daarnaast door het leger afgestoten tanks aan Finland.

02-12-2015  Door: ANP / Demet TV