Nederland geeft veel geld aan psychische zorg, Turkije minst

Nederland geeft naar verhouding vrij veel geld uit aan korte opnames voor psychische problemen en gedragsstoornissen. Van elke euro die wordt uitgegeven aan ziekenhuisopnames, gaat 23 cent naar de behandeling van psychische klachten. In andere westerse economieën is dat gemiddeld 9 cent. Zo geeft Duitsland 13 cent per euro uit en Zweden zeven cent.

Echter Turkije geeft het minst geld uit aan psychische zorg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het vrijdag gepubliceerd. Volgens het CBS heeft Nederland naar verhouding ,,een ruim en open aanbod” aan behandelingen. Bovendien zijn er meer mensen met klachten. De behandelingen zijn onder meer bedoeld voor depressies, dementie, stoornissen door alcohol en drugs, stemmingswisselingen, persoonlijkheidsstoornissen en verstandelijke beperkingen.

Van dezelfde ziekenhuis-euro geeft Nederland iets meer dan 10 cent uit aan hart- en vaatziekten en iets meer dan 5 cent aan kanker.

Al met al geeft Nederland 4252 euro per inwoner uit aan gezondheidszorg. Alleen Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten staan boven Nederland. Turkije geeft 780 euro per inwoner uit, het minste van alle landen binnen de OESO.

04-12-2015  Door: ANP / Demet TV