DNB: werkloosheid daalt nauwelijks

De Nederlandse economie heeft de weg omhoog gevonden, maar op de arbeidsmarkt is daar voorlopig nog weinig van te merken. De werkloosheid daalt de komende jaren nauwelijks, voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

Volgens DNB gaat de werkloosheid momenteel duidelijk minder snel achteruit dan na voorgaande recessies. Dit komt vooral door het trage herstel van de economie. Daardoor kunnen bedrijven vaak volstaan met een betere inzet van aanwezig personeel om de extra vraag bij te benen, en zijn er geen nieuwe werknemers nodig.

Dit effect wordt versterkt door de aanhoudende automatisering. Daarnaast zet de forse groei van het aantal oudere werklozen een flinke rem op de daling van de totale werkloosheid. 55-plussers die hun baan verliezen blijven in tegenstelling tot vroeger vaak actief op de arbeidsmarkt, maar slagen er maar mondjesmaat in om daadwerkelijk een nieuwe baan te vinden.

Groei

DNB verwacht dat de werkloosheid in 2016, met 6,9 procent van de beroepsbevolking, even hoog is als dit jaar. Voor 2017 wordt een minieme afname tot 6,7 procent voorzien.

Ondertussen zet het herstel van de economie met horten en stoten door. De groei valt daarbij volgend jaar wel iets lager uit dan in 2015, vooral door de vertraging van de internationale handel en de tegenvallende aardgasopbrengsten. DNB voorziet voor 2016 een plus van 1,7 procent, na een groei van 1,9 procent dit jaar. Voor 2017 wordt een verbetering tot 2,2 procent voorzien.

Consumptie

Dat zijn ,,solide groeicijfers”, zei DNB-directeur Job Swank in een toelichting. ,,Het pad naar boven is met overtuiging ingezet. Vooral de sterke toename van de consumptie levert daarbij een belangrijke bijdrage.”

De consumptie wordt volgend jaar onder meer geholpen door de aangekondigde lastenverlichting ter waarde van 5 miljard euro. Die zorgt er samen met de beperking van de aardgasproductie wel voor dat het overheidstekort de komende jaren niet verder verbetert. DNB herhaalde zijn advies om de lagere lasten te koppelen aan nieuwe belastingwetten, die de economie op langere termijn stimuleren.

07-12-2015   Door: ANP / Demet TV