Verdediging Robert M. vindt OM niet magistratelijk

Het Openbaar Ministerie stelt zich in de Amsterdamse zedenzaak tweeslachtig en niet erg magistratelijk op. Dat stellen de advocaten van hoofdverdachte Robert M. vrijdag in een schriftelijke verklaring.

De openbare aanklagers suggereerden donderdag dat het aantal kinderen dat M. heeft misbruikt mogelijk hoger ligt dan de 87 gevallen die hij heeft bekend. De raadslieden Tjalling van der Goot en Wim Anker betreuren dat.

Het OM heeft M. steevast betrouwbaar en consistent genoemd en zijn verklaringen gebruikt voor de bewijsvoering, zegt Van der Goot, terwijl de verklaring waarin hij aangeeft geen andere kinderen te hebben misbruik in twijfel wordt getrokken. De advocaat stelt dat voor deze suggestie geen bewijs is en dat hierdoor onder ouders mogelijk onnodige onrust ontstaat.

Van der Goot noemt het verder opvallend dat het OM de maximumgevangenisstraf van twintig jaar eist in combinatie met tbs, terwijl M. als verminderd toerekenbaarheid wordt beoordeeld. Normaliter is dat laatste reden om de geëiste celstraf te matigen, aldus Van der Goot. Door de langdurige celstraf neemt de kans op een succesvolle tbs-behandeling volgens hem af.

Justitie gaf donderdag gezien de ‘ongekende aard en omvang’ van het misbruik aan geen ruimte te zien om lager dan de maximale straf te eisen. De volgens de verdediging ‘overtrokken’ aandacht van de media, de verminderde toerekenbaarheid en het feit dat M. heeft meegewerkt zijn dus geen reden om de strafeis te matigen. De verdediging reageert op 16 april inhoudelijk op de strafeis.

De ouders van de slachtoffers gaven donderdag bij monde van hun advocaat Richard Korver aan tevreden te zijn met de strafeis tegen de 28-jarige M. Wat hen betreft had tegen M.’s echtgenoot Richard van O. echter ook tbs mogen worden geëist. Hij moet als het aan het OM ligt twaalf jaar de cel in, in combinatie met een verplichte behandeling.

06 april 2012, 13:11
©novum