PVV op laagste niveau sinds verkiezingen

De PVV zou negentien zetels halen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Dat is de laagste score sinds de verkiezingen van 2010. De PVV verliest in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond twee zetels ten opzichte van vorige week. De PVV zit nu met 24 zetels in de Tweede Kamer.

Aan de linkerkant van het centrum krijgt de PvdA er deze week juist twee zetels bij. De sociaaldemocraten komen daarmee op 23 zetels. De stijging vond plaats onder alle inkomensklassen. De Hond schrijft de stijging daarom toe aan de wisseling van de wacht aan de top. Vorige maand werd Diederik Samsom door de leden gekozen tot nieuwe partijleider.

De Hond peilde ook de waardering voor de fractievoorzitters. PVV-leider Geert Wilders scoort het laagst met een 4,4. PVV-kiezers waarderen hem met een 7,1 weliswaar hoog, maar van PVV-kiezers die nu op een andere partij zouden stemmen, krijgt hij slechts een 5,2. Dat zou erop duiden dat het moeilijk is om die stemmers terug te winnen.

De opvolger van Job Cohen wordt juist relatief hoog gewaardeerd door de kiezers. Waar Cohen het op het laatst moest doen met een 4,5, krijgt Samsom nu een 5,7. Daarmee moet hij alleen Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) voor laten gaan. Wel waarschuwt De Hond dat het kan gaan om de wittebroodsweken van een nieuwe leider.

08 april 2012, 10:59
©novum