Alphen staat stil bij schietpartij Ridderhof

In winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn wordt maandag het schietincident herdacht waarbij precies een jaar geleden zes mensen en schutter Tristan van der V. omkwamen. Na de officiële herdenking wordt een gedenkplek bij het winkelcentrum onthuld, die bestaat uit een monument, een bank en een boom.

De herdenking gaat om 11.30 uur van start met koorzang. Twintig minuten later houdt burgemeester Bas Eenhoorn een toespraak. Na een moment van stilte en meer zang komt de voorzitter van de winkeliersvereniging aan het woord, waarna winkeliers een glasplaat onthullen.

Omdat het winkelcentrum aan de Troubadourweg maar beperkt ruimte biedt, worden buiten grote tv-schermen neergezet. Iedereen is welkom, maar ‘provocerende’ camouflagekleding en legerkisten zijn niet toegestaan.

Liesbeth List zingt dan het nummer Heb het Leven Lief, waarna bloemen worden gelegd bij het gedenkteken. Om 13.30 uur volgt een gebedsdienst die het thema ‘Om niet te vergeten’ heeft gekregen. Voor mensen die hulp nodig hebben bij de verwerking zijn zorgverleners beschikbaar.

De hulpverlening en begeleiding van slachtoffers en andere betrokkenen is ook na een jaar nog volop gaande. In het najaar bleek dat bij nabestaanden weinig behoefte bestaat aan een lotgenotenbijeenkomst, zodat is gekozen voor persoonlijk contact.

Wel zijn in oktober en februari twee lotgenotenbijeenkomsten voor gewonden georganiseerd. Meer dan de helft van de gewonden was aanwezig, van wie velen met familieleden. Zestien mensen raakten gewond door kogels van de dader, maar daarnaast vielen nog tientallen gewonden door bijvoorbeeld rondvliegend glas.

Burgemeester Eenhoorn zei dit weekend in een documentaire van Alphen Stad FM/TV dat twee gewonden nog altijd niet zelfstandig kunnen lopen. Een vrouw liep een dwarslaesie op en kan de rest van haar leven niet meer lopen en een mannelijk slachtoffer is nog aan het revalideren.

Wat Eenhoorn betreft organiseert de gemeente geen jaarlijkse herdenking. Hij wil vooral verwerken en vooruitkijken.

09 april 2012, 06:16
©novum