Tarik Z. maakte verklaring van 31 pagina’s

Tarik Z., de man die in januari van dit jaar met een wapen het NOS Journaal probeerde te kapen, heeft in hoger beroep een verklaring van 31 pagina’s aan het gerechtshof in Leeuwarden gestuurd. Dit blijkt dinsdag tijdens de behandeling van het hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden.

In deze verklaring, voorzien van een hoofdstukindeling, vertelt hij zijn versie van de gebeurtenissen en reageert hij op getuigen die anders verklaren. Ook heeft hij in het document de speech toegevoegd die hij de bewuste avond wilde voordragen op televisie.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. gingen in beroep tegen deze straf.

Vraagtekens

De twintigjarige man schreef het document nadat de rechtbank in zijn zaak uitspraak had gedaan. ,,Ik dacht dat de rechtbank mij begreep naar aanleiding van de processen-verbaal in het dossier. Na de uitspraak ben ik daaraan gaan twijfelen en heb ik besloten om dit document te schrijven”, zegt Z. in een reactie op de verklaring.

Het hof en het OM stelden veel vragen over dit nieuwe document. Vooral de toegevoegde speech zorgde voor vraagtekens. De tekst komt niet volledig overeen met die van de speech die Z. op televisie wilde houden. Volgens de verdachte was het in januari niet veilig om deze informatie met ,,mogendheden” te delen. Zijn advocaat noemt de speech in het document ,,geactualiseerd”.

Hackerscollectief

Bij het hof kwam ook het ‘hackerscollectief’ aan de orde waar Z. contact mee zou hebben. Hij schreef hier ook over in zijn dreigbrief die hij bij de NOS overhandigde. Volgens Z. heeft hij geen contact meer met dit collectief. Op zijn computer werden geen aanwijzingen gevonden dat hij contact had met een dergelijke groepering.

Het hof vroeg Z. om terug te kijken op zijn actie, nu tien maanden later. Hij noemde het ,,niet zo’n slimme actie” waarop de voorzitter van het hof zei dat ,,dit wel een heel genuanceerd standpunt is”.

08-12-2015  Door: ANP / Demet TV