Hoger opgeleid, langer gezond

Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe langer mensen zich gezond voelen. Iemand die alleen naar een basisschool is geweest, leeft bijna 53 jaar van zijn of haar leven in goede gezondheid. Voor mensen met hbo of universiteit is dat bijna 72 jaar.

Andersom geldt hetzelfde: hoe lager de opleiding, hoe langer mensen zich ongezond voelen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Er is niet een enkele oorzaak voor het verschil te noemen, zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS en hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam. ,,Het kan best zijn dat je wordt geboren met een handicap of ziekte, dat je daardoor niet kunt doorleren en alleen basisonderwijs volgt. Met een lage opleiding krijg je vaak fysiek zwaar ongeschoold werk, dat sloopt ook. Mensen met een goede opleiding en een goed inkomen weten misschien beter wat gezond is en wat niet, en eten dus gezonder. Het is een heel complex verhaal, maar de verschillen zijn duidelijk.”

Meer gezonde jaren

Volgens het CBS krijgen hogeropgeleiden pas later te maken met slecht gehoor, oogklachten en problemen met de botten, spieren en gewrichten. Hoogopgeleiden krijgen zulke klachten gemiddeld als ze ongeveer 77 jaar oud zijn, laagopgeleiden als ze in de zestig zijn.

De gemiddelde Nederlander heeft er de afgelopen jaren meer gezonde levensjaren bijgekregen. Maar het aantal ongezonde jaren stijgt ook. Dat komt doordat iedereen – hoog- en laagopgeleid – ouder wordt dan vroeger.

09-12-2015  Door: ANP / Demet TV