Straffen tot zes jaar in Haags jihadproces

De rechtbank Den Haag heeft donderdag straffen opgelegd tot zes jaar cel in het grote ‘Haagse’ jihadproces. ‘Drijvende kracht’ Azzedine C., die jongeren aanzette tot deelname aan de strijd in Syrië, kreeg die straf, evenals twee mannen die nog in Syrië zijn.

In totaal zijn negen verdachten veroordeeld. Zes van hen voor deelname aan een organisatie die jongeren opruide, ronselde en hielp naar Syrië af te reizen. Azzedine C. was daarin volgens de rechters samen met de volgens mediaberichten inmiddels omgekomen Soufiane Z. de centrale figuur.

Rudoph H., die wordt gezien als de mediaman van het gezelschap, kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook de jonge Oussama C. (19), de ‘ideoloog’ van de groep die geesten rijp maakte voor de jihadstrijd, kreeg die straf.

10-12-2015  Door: ANP / Demet TV