De twee gezichten van Ahmed Aboutaleb

De KRO-NCRV zendt een documentaire uit over burgemeester Ahmed Aboutaleb. De makers zeggen in de documentaire de twee gezichten van Ahmed Aboutaleb te willen laten zien. 

De twee gezichten van Ahmed Aboutaleb is een indringend portret van een ‘burgemeester in tijden van oorlog’, aldus de documentaire-makers. De documentaire houdt de veelgeprezen aanpak van de populaire Nederlandse politicus tegen het licht, en toont ook de schaduwkanten ervan. Verder komen onverwacht conservatieve trekken van de liberale moslim Aboutaleb naar voren. 

2015 was hét jaar van PvdA-er Ahmed Aboutaleb. De burgemeester van Rotterdam stond internationaal in de schijnwerpers na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Mede door zijn islamitische achtergrond kreeg zijn ‘rot-op’-advies aan radicaliserende moslimjongeren wereldwijd aandacht. 

Journalisten Frènk van der Linden en Piet de Blaauw volgden Aboutaleb het hele jaar en voerden meerdere lange gesprekken met hem. Ze waren net begonnen aan de eindmontage van de film, toen zich in de Franse hoofdstad de tweede reeks aanslagen door islamitische terroristen voltrok. Aboutaleb deed opnieuw stevige uitspraken. 

De twee gezichten van Ahmed Aboutaleb is een onthullende journalistieke documentaire waarin meerdere kanten van de politicus en persoon Aboutaleb worden getoond. 

De twee gezichten van Ahmed Aboutaleb, is op woensdag 30 december om 21.10 te zien op NPO 2.