EenVandaag: Wilders politicus van het jaar

Geert Wilders is gekozen tot politicus van het jaar 2015 bij de verkiezing door het tv-programma EenVandaag. De PVV-leider kreeg een kwart van de ruim 37.000 stemmen. Hij won ook al in 2010 en 2013.

Dat is maandagavond in EenVandaag bekendgemaakt. Wilders krijgt vooral erkenning voor zijn optreden in de vluchtelingencrisis. Als enige politicus heeft hij oog voor de zorgen die veel Nederlanders hebben over asielzoekers, aldus een deelnemer aan de verkiezingen.

Op de tweede plaats eindigde GroenLinks-parlementariër Jesse Klaver, sinds mei fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hij kreeg 14 procent achter zich. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eindigde als derde met 9 procent.

Alle vluchtelingen het land uit

Kort voor de bekendmaking van de uitslag riep Wilders nog dat alle vluchtelingen het land uit moeten. Hij deed dat in een kort debat in EenVandaag over het vluchtelingenprobleem. Klaver benadrukte dat politici de verantwoordelijkheid hebben om Nederland bij elkaar te houden.

Vorig jaar was ex-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans winnaar van de verkiezing. Hij is nu tweede man in de Europese Commissie in Brussel.

15-12-2015 © ANP / Demet TV