Veel minder vrouwen dan mannen verdacht

Ruim 41.000 vrouwen zijn vorig jaar geregistreerd als verdachte van een misdrijf. Dat is vier keer minder dan het aantal mannen. Voor alle soorten misdrijven geldt dat ze (veel) vaker gepleegd worden door mannen. Alleen in de categorie verdachten van winkeldiefstal tussen de 18 en 25 jaar zijn vrouwen oververtegenwoordigd.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde.

In de groep vrouwelijke verdachten, zijn meisjes van 15 tot 18 jaar het meest vertegenwoordigd. Vrouwen met een Antilliaanse of Arubaanse achtergrond worden het vaakst verdacht van een misdrijf, gevolgd door vrouwen van Surinaamse en Marokkaanse afkomst. Bij mannen worden jonge mannen (12-25 jaar) van Marokkaanse afkomst het vaakst verdacht van strafbare feiten.

Meisjes

Sinds 2007 is het aandeel vrouwen onder de verdachten gedaald. De daling is het grootst onder minderjarige meisjes.

De cijfers die het CBS dinsdag publiceerde, gaan overigens alleen over verdenkingen, niet over daadwerkelijke veroordelingen.

15-12-2015 © ANP / Demet TV