Vluchtelingenkinderen in Nederland geholpen

War Child, UNICEF en Save the Children slaan de handen ineen om ook in Nederland vluchtelingenkinderen te helpen. Momenteel zitten er volgens de organisaties 13.765 gevluchte kinderen in circa tachtig opvangcentra in Nederland. Veel van hen zijn getraumatiseerd.

,,De drie organisaties hebben jarenlange ervaring in het werken met oorlogskinderen over de hele wereld. We zijn het aan onze stand verplicht om ook iets voor deze kinderen in Nederland te doen”, stelt directeur Tjipke Bergsma van War Child. De organisaties gaan de gevluchte kinderen recreatieve activiteiten bieden.

,,Deze kinderen hebben in hun thuisland en tijdens hun reis naar Nederland vaak angstige en heftige momenten meegemaakt. Structuur en dit soort activiteiten zijn een belangrijke stap in de verwerking van hun oorlogservaringen”, vindt directeur Jan Bouke Wijbrandi van UNICEF Nederland. Hij krijgt bijval van Pim Kraan, directeur Save the Children: ,,Met het oog op een gezonde ontwikkeling van kinderen is het van groot belang dat ook deze kwetsbare groep zo snel mogelijk weer een normaal en stabiel leven gaat leiden. Gestructureerde recreatieve activiteiten helpen hen daarbij.”

Het project ‘Kinderen op de vlucht’ wordt eerst in vijf opvanglocaties opgezet. In het buitenland werken de drie organisaties al jaren samen. Het is voor het eerst dat zij zo nauw gaan samenwerken in Nederland. Uitgangspunt is dat de activiteiten aanvullend zijn op wat andere organisaties en de Nederlandse overheid al doen.

15-12-2015 © Demet TV / ANP