PowNed verliest rechtszaak van Syrische vluchteling

Omroep PowNed heeft volgens de rechtbank in Amsterdam onrechtmatig gehandeld door een Syrische vluchteling onder valse voorwendselen te interviewen. De verslaggeefster maakte zich niet bekend als journalist en deed zich voor als studente. 

Daarnaast zijn de uitspraken van de man in de uitzending uit hun verband gerukt, vindt de rechtbank.

De verslaggeefster en de cameraman maakten zich niet als medewerkers van PowNed bekend toen zij de Syriër benaderden bij de noodopvang in Apeldoorn. Het was voor de man niet duidelijk dat de beelden werden gemaakt om te worden uitgezonden. Tijdens en na de uitzending kreeg de man veel negatieve reacties, onder meer op internet. Hij werd weggezet als een op seks beluste vluchteling die achter Nederlandse meisjes aan zit.

Volgens de rechter was de uitzending een ernstige aantasting van de privacy waarvoor geen rechtvaardiging bestond. PowNed moet een schadevergoeding van 2500 euro betalen aan de Syriër en Google en Yahoo verzoeken de beelden te verwijderen van internet.

PowNed gaat in hoger beroep. ,,Wij zijn het grondig oneens met deze uitspraak. Ieder medium selecteert. De rechter behoort zich niet met die selectie te bemoeien. Daarmee raak je de persvrijheid”, stelt de tv-zender op zijn site.

15-12-2015 Door: ANP / Demet TV