Inflatie in eurozone stijgt

De inflatie in de eurozone is in november opgelopen tot 0,2 procent op jaarbasis, van 0,1 procent in oktober. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag naar buiten bracht. In november 2014 steeg het gemiddelde prijspeil nog met 0,3 procent.

Volgens Eurostat droegen vooral groente en restaurants en cafés bij aan de stijging van de inflatie, terwijl brandstoffen het grootste drukkende effect hadden. De inflatie in de eurozone ligt nog altijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van bijna 2 procent.

In de gehele Europese Unie was de geldontwaarding vorige maand 0,1 procent, tegen een stabiel prijsniveau op maandbasis in oktober. In vergelijking met november 2014 was de stijging ook hier 0,3 procent.

In Nederland stabiliseerde de inflatie ten opzichte van oktober op 0,4 procent. In november 2014 werd een geldontwaarding van 0,3 procent gemeten.

16-12-2015 © ANP / Demet TV