Aantal misdrijven blijft dalen in Rotterdam

De criminaliteit in Rotterdam-Rijnmond blijft dalen. Het aantal misdrijven loopt in de stadsregio al vijf jaar terug, van ruim 136.000 in 2011 tot ruim 109.000 in 2015. De cijfers werden vrijdag gepresenteerd door politiechef Frank Paauw van de Politie-eenheid Rotterdam.

Vooral de speciale aandacht voor criminaliteit met veel impact voor de slachtoffers, zoals straatroven, overvallen en woninginbraken, leidt tot de forse daling. Zo halveerde het aantal straatroven in vier jaar tijd van bijna 1300 naar 629 in 2015, het aantal overvallen in diezelfde periode van 239 naar 119 en het aantal woninginbraken en pogingen daartoe van 4460 naar 3054.

Gezien de sterke daling is de verwachting dat de cijfers komend jaar minder hard naar beneden zullen gaan. Politie en gemeente willen in 2016 het aantal straatroven en overvallen op hetzelfde niveau houden als in 2015. Wat betreft de woninginbraken wordt vooral sterk ingezet op nieuwe manieren om die tegen te gaan.

De politie zal ook meer dan voorheen zoeken naar criminaliteit die zich aan het blote oog onttrekt, zoals illegaal bankieren, vastgoedhandel en drugsfamilies. Zo wil de politie onder meer laten zien dat criminelen bijvoorbeeld wel in een dure auto kunnen rijden, maar dat misdaad uiteindelijk niet loont. Afgelopen jaar is in de Rotterdam-Rijnmond 13 miljoen euro van criminelen afgepakt.

18-12-2015 © ANP / Demet TV