Relschoppers Geldermalsen op vrije voeten

Alle mannen die vorige week woensdag werden gearresteerd bij rellen in Geldermalsen zijn weer op vrije voeten. De onderzoeksrechter heeft woensdagmiddag vijf mannen die nog in de cel zaten laten gaan. Een man uit Enspijk hoort pas volgende week of zijn voorarrest wordt geschorst, maar hij was door een vormfout al sinds afgelopen vrijdag op vrije voeten.

Het Openbaar Ministerie (OM) is het niet eens met deze beslissing van de rechter, vooral wat betreft het herhalingsgevaar, en gaat in hoger beroep tegen alle vijf de vrijlatingen. ,,Het herhalingsgevaar is volgens het OM nog steeds aanwezig vanwege de manier waarop de verdachten geweld hebben gebruikt tegen beveiligings- en politiemensen en omdat in ieder geval drie van de vier verdachten dit geweld ook zouden hebben voorbereid”, meldt de aanklager.

Uit onderzoek is volgens het OM gebleken dat deze verdachten vooraf rekening hielden met rellen. Ze zouden onder meer hebben gesproken over geweld plegen tegen ME-ers en het meenemen van vuurwerk en buizen naar het gemeentehuis.

Verdacht

In Geldermalsen raakte de politie slaags met demonstranten tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Veertien mannen zijn tot nu toe aangehouden. Het OM liet eerder al acht mensen gaan, maar wilde dat zes mannen veertien dagen langer zouden worden vastgehouden. Alle arrestanten blijven wel verdacht in de zaak.

De onderzoeksrechter wilde één man wel langer in de cel laten zitten, omdat bij hem sprake zou zijn van gevaar voor herhaling. Maar vanwege persoonlijke omstandigheden is deze man woensdag toch onder strikte voorwaarden vrijgelaten. De andere vier mannen hadden volgens de rechter een min of meer blanco strafblad.

De onderzoeksrechter is het met het OM eens dat er tegen alle verdachten ernstige bezwaren zijn. Het OM verdenkt alle verdachten van openlijke geweldpleging. Twee mannen maakten zich bovendien schuldig aan het verstoren van een raadsvergadering en dat is een apart strafbaar feit, aldus het OM.

24-12-2015 © ANP/ Demet TV